IFIP - Institut du porc

Areas of expertise

Farming economics

  •  Production costs
    Christine ROGUET, Tél. : 02 99 60 93 64
    Boris DUFLOT, Tél. : 02 99 60 99 97
  •  Technical-economic management
    Brigitte BADOUARD, Tél. : 02 99 60 98 31
    Alexia AUBRY, Tél. : 02 99 60 99 97

Economy of supply chain companies

  • Slaughter/processing
    Marie-Alix ROUSSILLON, Tél. : 05 62 16 61 81
  • Consumption/distribution
    Vincent LEGENDRE, Tél. : 05 62 16 61 70

Markets

  • Pork
    Estelle ANTOINE, Tél. : 05 62 16 61 87
  • Feed
    Françoise RAYNAUD, Tél. : 05 62 16 61 70

International monitoring

        Jan Peter Van FERNEIJ, Tél. : 05 62 16 61 83

Genetics and genomics

       Sandrine SCHwOB, Tél. : 02 99 60 98 50
       Claire HASSENFRATZ, Tél. : 02 99 60 97 91
       Marie-José MERCAT, Tél. : 02 99 60 98 51
       Christophe BAZIN, Tél. : 02 99 60 98 52

Husbandry

  • Reproduction
  • Sylviane BOULOT, Tél. : 02 99 60 98 39
  • Organic farming
    Laurent ALIBERT, Tél. : 05 62 16 61 73

Animal nutrition

       Nathalie QUINIOU, Tél. : 02 99 60 98 38
       Didier GAUDRE, Tél. : 02 99 60 98 26
       Éric ROYER, Tél. : 05 62 16 61 76

Hygiene practices and animal health

       Isabelle CORRÉGÉ, Tél. : 02 99 60 99 92
       Anne HEMONIC, Tél. : 02 99 60 98 55

Economy and energy production

  • Animal husbandry
    Michel MARCON, Tél. : 02 99 60 98 24
  • Methanisation
    Pascal LEVASSEUR, Tél. : 02 99 68 29 10
  • Downstream businesses
    Patrick CHEVILLON, Tél. : 02 99 60 98 44

Environmental assessments

  • Husbandry
    Sandrine ESPAGNOL, Tél. : 02 99 60 99 98
  • Greenhouse gases
    Nadine GUINGAND, Tél. : 02 99 60 98 29
  • Meat products
    Patrick CHEVILLON, Tél. : 02 99 60 98 44

Animal welfare

  • Husbandry
    Valérie COURBOULAY, Tél. : 02 99 60 98 23
  • Transport
    Patrick CHEVILLON, Tél. : 02 99 60 98 44
  • Slaughter
    Pierre FROTIN, Tél. : 02 99 60 98 53

On-farm manufacture

  • Pig feed
    Laurent ALIBERT, Tél. : 05 62 16 61 73
  • Meat and charcuterie
    Pierre FROTIN, Tél. : 02 99 60 98 53

Grading of carcasses and cuts

       Gérard DAUMAS, Tél. : 02 99 60 98 43

  • Imagery
    Mathieu MONZIOLS, Tél. : 02 99 60 98 47

Meat quality, slaughter/cutting processes

       Antoine VAUTIER, Tél. : 02 99 60 99 58
       Pierre FROTIN, Tél. : 02 99 60 98 53

Technology and charcuterie processes

       Jean-Luc MARTIN, Tél. : 01 43 68 50 94
       Pierre LE STRAT, Tél. : 01 43 68 57 85

Regulations, product labelling

       Martine CARLIER, Tél. : 01 43 68 41 55

Meat and slaughter/cutting hygiene

       Brice MINVIELLE, Tél. : 02 99 60 99 96
       Alain LE ROUX, Tél. : 02 99 60 98 46

Quality of processed products

  • Hygiene audits
    Etienne PIERRON, Tél. : 02 97 68 14 13
  • Packaging
    Arnaud BOZEC, Tél. : 02 99 60 93 81

Microbiological quality of meat products

  • Product life
    Mariem ELLOUZE, Tél. : 01 43 68 57 85
  • Molecular typing, flora
    Carole FEURER, Tél. : 01 43 68 11 07

Documentation

       Claire BENES, Tél. : 01 43 68 10 25

Contact: Claire BENES claire.benes@ifip.asso.fr